Robi wszędzie :/

Sprzątanie w klatkach, obcinanie pazurów, kąpiele itp.

Re: Robi wszędzie :/

Postprzez Klein » Pt sty 25, 2008 10:31 pm

Mój szczurek znaczy teren ale małymi kropelkami. Ale mój pierwszy ogonek jakiego miałem to mi sie zsiusiał na pościel :-\ .

To już ich taka natura
Klein

Postprzez sylwiaiiwo8 » Pt mar 21, 2008 12:08 pm

moja Tośka identycznie. Ita spokojnie wbiega do klatki i załatwia swoje potrzeby ale Tosia co ma to zostawia na łużku chociaż klatka stoi otwarta tuż obok.taki urok tej panny wtedy mokra ścierka i czyścimy pozostawione plamy :D
<:3)~Tośka <:3)~Ita <:3)~Cezar
za tęczowym mostkiem <:3)~Brutus
http://s10.bitefight.onet.pl/c.php?uid=149994
sylwiaiiwo8

Postprzez pin3ska » Pn maja 26, 2008 12:48 am

Moi dwaj stasi chłopcy tez sikają wszedzie, a w zasadzie znaczą teren kropelkami albo robią długą smugę z siuśków ;D Rano ledwie wyszlam z wanny, usiadlam na kanapie, patrze, a juz Gruby przylazł na kolana, wdrapał sie na ramię. Wącha, wącha... Cos mu nie pasuje... >:D No i zaraz zrobil mi kilka kropel na ramieniu, a potem dokonczył piękną smugą od łokcia do ręki ;) Potem jeszcze noga i obowiązkowo świeża bluzka. Ja juz sie przyzwyczaiłam i wrazenia zadnego to na mnie nie robi. ;D
Bazarek: szczurkowe rzeczy, ciuszki, biżuteria, książki... Zapraszam :)

I wziął Bóg od Programisty kość, w której nie było mózgu i stworzył To, co będzie zachwycało się dziełem Programisty, i przywiódł To do niego. I nazwał To Użytkownikiem.
pin3ska

Postprzez blueangel28 » Cz gru 17, 2009 2:39 pm

Mam dwie szczurzyce : Belle i Aste :)
Bella jak do mnie przyszła, to wiedziała, żeby na mnie nie sikać.
A Asta sika cały czas na mnie... bo ona jeszcze do końca nie jest oswojona...
Czy powinnam ją napierw oswoić ? Czy odrazu uczyć, żeby nie sikała? Bo nie wierzę w to, żeby nauczyła się od Belli :)
blueangel28

Postprzez ol. » N gru 20, 2009 10:43 am

Jest sikanie i sikanie ;) .

Jeśli robi to ze strachu (choć częściej zdarza się kupkanie ze strachu), przejdzie jej po oswojeniu.

Jeśli robi to bo nie jest nauczona - jedynym wyjściem jest w miarę częste odkładanie jej do klatki, żeby tam załatwiła potrzebę. Szczury zwyczajowo opróżniają pęcherz po przebudzeniu, poczekaj na ten moment i wtedy ostrożnie do klatki, albo kiedy widzisz, że tak charakterystycznie przykuca. Ważne, żeby nie robić tego gwałtownie, bo będzie zdezorientowana i wystraszona, miej klatę pod ręką, albo chociaż kuwetę z taką samą ściółką jak w klatce i do niej ostrożnie odkładaj szczurkę.

I jest też jeszcze zostawianie kropelek moczu na rękach, na ubraniu dla oznaczenia terenu. Tego raczej się nie oduczy, spróbuj więc przyjmować to jako komplement ;)
moi nieśmiertelni: Pistol, Baruch [']
ol.

Postprzez Paul_Julian » N gru 20, 2009 2:50 pm

Obserwuj jak sie zachowuje przed kupkowaniem . Moje niektóre charakterystycznie przykucały i tak tupały w miejscu . A Pati jak chciała z wybiegu wrócić do klatki to kreciła sie bardzo niespokojnie po okolicy i włozona do klatki-zrobiła jakies nerwowe kółka naokoło i w koncu znalazła miejsca na siku. Ulga w jej oczach-bezcenna !
Moje szczursieny :
Nicponia, Florka, Kredka, Kropek, Partyzant Soran
Maleństwa w szczurzym raju:
Dorian, Luna, Czika, Niunia, Śnieżynka - moja mała Kruszynka, Patuchna- moja przyjaciółka i catharsis
Paul_Julian

Postprzez szczurzycaxdd » N kwi 25, 2010 11:08 am

Stosuje się do waszych rad bo moja Fruźka mi ciągle leje ale to jakos nic nie daje zawsze gdy na mnie nasika a robi to w nietypowy sposób ( przechodzi przez moją ręke no i już mokro mi na ręce i śmierdzi :( ) wynoszę ją wtedy do jej domku ale to nić nie daje no i co ja mam robić macie jakieś rady ????????????????

PS.... Jestem tu nowa i mam od września 2009 r pierwszego szczura więc jeszcze wiem mało no ale po to jest ten blog :)
szczurzycaxdd

Postprzez Astry » N kwi 25, 2010 11:11 am

szczurzycaxdd napisał(a):Stosuje się do waszych rad bo moja Fruźka mi ciągle leje ale to jakos nic nie daje zawsze gdy na mnie nasika a robi to w nietypowy sposób ( przechodzi przez moją ręke no i już mokro mi na ręce i śmierdzi :( ) wynoszę ją wtedy do jej domku ale to nić nie daje no i co ja mam robić macie jakieś rady ????????????????

PS.... Jestem tu nowa i mam od września 2009 r pierwszego szczura więc jeszcze wiem mało no ale po to jest ten blog :)

To normalne, szczur znaczy teren ;). Szczur to zwierzę stadne, zaadoptuj Fruźce koleżankę. A to nie blog, tylko forum ;D
Ze mną: Kokaina, Heroina, Emi, Sonic, Juna, Filiżanka, Jacky
I dwa skoki Kleopatra i Nefretete
Oraz psiuta Czika i klaczka Inyks
Za TM [*]: Schizia, Tequila, Ciapek, Nina, Sepsa

Everything dies...
Astry

Postprzez Lwica » Śr maja 19, 2010 12:27 pm

To pytanie jeszcze inne ale temat właściwy,

Co zrobić jak moje dwie szczurki upodobaly sobie do sikania półki w klatce, nie pomaga ustawiona kuwetka, sciółka w klatce też nie, tylko te plastikowe półki. Ja rozumiem znaczenie terenu itd ale one sobie tam toalete zrobily.

Jak mozna tego oduczyć? Przyznaje ze sa młode maja 3 miesiące a u mnie są od niecałego tygodnia.

Niezmiernie będę wdzięczna za rady.
Lwica

Postprzez Kameliowa » Śr maja 19, 2010 2:59 pm

Szczurki mają to do siebie, że siuśkają pod siebie i niestety raczej ich tego nie oduczysz. Kupkać do kuwety to jeszcze. Na siuśki rady nie ma, trzeba bardzo często czyścić półki.
Kameliowa wataha
Pomóż Stinkiemu !
Czyż nie lepiej dostać się w ręce mordercy niż do snów namiętnej kobiety?
Kameliowa

Postprzez yoanna » Wt lip 20, 2010 10:52 am

nie wiem, moze spsobujcie z jakims warunkowaniem jak pawlow psa;) np. kupcie gwizdek czy uzywajcie jakiegos innego instrumentu/bodzca ktorego szczurki nie lubia. jak tylko zrobi kupe; dzwiek. albo jak tylko sie zalatwi - szybko szczura do klatki. mozemy to wzmocnic; jak widzimy ze zalatwia sie w klatce akurat; dajemy maly smakolyk.
yoanna

Postprzez Bastet83 » N lip 25, 2010 7:30 pm

Moje starszaki leja gdzie popadnie...kupkaja do klatki(choc ostatnio Zwir mi sie rozleniwil i upodobal sobie walenienie w poblizu kompa) za to maluchy...szkoda slow...wala wszdzie i w ilosciach hurtowych..
Ze mna : Stworek,Żwirek,Muchomorek,Syriusz,Jowisz,Orion,Samael,Sasza,Radegast i Velvet
Bastet83

Poprzednia strona

Powrót do Higiena